ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ & ΕΛΛΑΔΑ

30-7-2011

Το 1913 ένας σφουγγαράς από τη Σύμη καταδύθηκε χωρίς εξοπλισμό στα 76 μέτρα, με χρόνο βουτιάς περίπου στα 3 λεπτά, για να βρει την άγκυρα του ιταλικού πλοίου Regina Margherita, και αναδύθηκε τραβώντας το σχοινί με τα χέρια του. Ο Γεώργιος Χατζής του Στάθη, γνωστός και ως Χατςηστάθης, είναι ο πρώτος ελεύθερος δύτης της σύγχρονης ιστορίας και το ρεκόρ του κράτησε για 76 ολόκληρα χρόνια, όσα και τα μέτρα που καταδύθηκε. Σήμερα η ελεύθερη κατάδυση είναι άθλημα στο οποίο οι αθλητές/δύτες καταδύονται όσο πιο βαθιά μπορούν με μια μόνο ανάσα και επιστρέφουν στην επιφάνεια με μόνη βοήθεια αυτήν των χεριών και των ποδιών τους. Το αγώνισμα χωρίζεται σε 3 κατηγορίες και περιλαμβάνει κατάδυση με πέδιλα, κατάδυση χωρίς πέδιλα και κατάδυση με ελεύθερη βύθιση. Η χρήση έρματος (βαρίδια) επιτρέπεται μόνο πάνω στη ζώνη ή στο λαιμό των αθλητών και οι αθλητές υποχρεούνται να επιστρέψουν στην επιφάνεια με το έρμα με το οποίο καταδύθηκαν. 
Από το πανεπιστήμιο... στο βυθό
Ο Γιώργος Σακκάς, πανεπιστημιακός και δύτης με διακρίσεις, μας μιλά για το άθλημα αυτό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στον κόλπο της Μεσσηνίας από 15-25 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετέχουν 153 αθλητές από 32 χώρες και φυσικά συμμετέχει και η Ελλάδα με 9 αθλητές. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης (http://www.fireediving-club.gr) είναι το πιο σημαντικό γεγονός στο χώρο της κατάδυσης, μιας και προσελκύει όλα τα μεγάλα ονόματα της αθλητικής κατάδυσης και γοητεύει την παγκόσμια κοινή γνώμη αφού είναι ένα άθλημα με απαιτήσεις που πραγματοποιείται στον μαγευτικό κόσμο της θάλασσας. Ο πανελλήνιος φορέας υπεύθυνος για την ελεύθερη κατάδυση είναι η AIDA Hellas (http://www.aidahellas.gr), μέλος του παγκόσμιου φορέα AIDA International (http://www.aidainternational.org). Δυστυχώς, όμως, δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν μικρό μέρος των εξόδων των αθλητών για τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. 

Ο Γιώργος Σακκάς, λέκτορας στην Ασκηση Κλινικών Πληθυσμών στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ερευνητής στην Κλινική Εργοφυσιολογία μας λέει: «Ξεκίνησα ως μαθητής του δημοτικού σχολείου να ασχολούμαι με την κολύμβηση στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο στην Αθήνα και έφτασα στην απόκτηση του πτυχίου μου με ειδικότητα στην κολύμβηση. Το κολύμπι δεν το σταμάτησα ποτέ, αλλά οι θαλάσσιες δραστηριότητες μου διεκόπησαν πάνω από μία ιοετία λόγω των σπουδών μου στην Αγγλία και της εργασίας μου στις ΗΠΑ». Το 2005 που επέστρεψε στην Ελλάδα άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τις υποβρύχιες δραστηριότητες και ιδιαίτερα με την ελεύθερη κατάδυση. Ετσι το 2006 συμμετείχε για πρώτη φορά στους αγώνες Απνοιας της AIDA Hellas, ενώ από το 2009 είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Ελεύθερης Κατάδυσης με συμμετοχή σε διάφορες αποστολές, όπως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άπνοιας στο Arhus της Δανίας και με πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα θάλασσας φέτος τον Σεπτέμβριο στην Καλαμάτα. Η πρακτική του προετοιμασία βελτιώθηκε όταν έγινε εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης το 2007 και αυτό τον οδήγησε στο να επιμεληθεί της μετάφρασης του πρώτου εγχειριδίου ελεύθερης κατάδυσης του Umberto Pelizzari, που κυκλοφορεί από φέτος στα ελληνικά ως Εγχειρίδιο ελεύθερης κατάδυσης.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce