EOKA 1/4/1955

56 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ. ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΤΙ-ΑΠΟΙΚΙΑΚΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ, Η ‘ΕΟΚΑ’ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ - ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ FIDEL CASTRO, ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΜΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ, ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ (1959) & ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ, ΚΙΚΗ (1974):
«ΣΤΡΑΤΗΓΕ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΑΣ ΜΕ ΓΟΗΤΕΥΣΕ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» (1959)
«ΕΦΗΡΜΟΣΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ, ΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ» (1974)
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΔΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΩΣ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ…. :
α)ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Ο ΓΡΙΒΑΣ ΗΤΑΝ 57 ΧΡΟΝΩΝ. ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ 1940, ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΣΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ -ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΘΗΣΕΙΟΥ. ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΑ & ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ.

β)ΑΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΙΒΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ & ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΔΙΕΞΗΓΑΓΑΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙ 35.000 ΑΓΓΛΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ, ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ Γ.Ε.Σ, ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ HARDING. ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚΑ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ.... ΤΕΛΙΚΑ, ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΗΚΑΝ, ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΗΚΑΝ & ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΠΩΣ Η ΕΟΚΑ ΗΤΑΝ ΑΗΤΤΗΤΗ.

γ)Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΣΤΙΣ 20/3/1959, ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ Γ.ΓΡΙΒΑ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ & ΤΟΥ ΑΠΟΝΕΜΕΙ ΤΟ ΤΙΤΛΟ "Άξιον Τέκνο της Πατρίδος", ΤΙΤΛΟ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΜΟΝΟ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.

δ)ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑ, ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ (ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ) ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΑΤΥΧΙΑ. Η ΕΟΚΑ ΕΒΓΑΛΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ & ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΛΥΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ. ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΗΘΕΝ ‘ΑΝΤΑΡΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΛΕΩΣ’.

ε)Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΡΜΟ....

ζ)ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Τ/Κ, 7/1955: «ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ Τ/Κ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΕΣ & ΦΙΛΙΚΕΣ. ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΜΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΘΙΓΕΙ ΚΑΤ’ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΖΩΗ, Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, Η ΤΙΜΗ & Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ»

η)ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ IRONS: «H ΔΙΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΛΙΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ ΤΑΡΑΞΙΕΣ. Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΕ, ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΩΝ ΗΤΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΟΚΑ
1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ
Με την βοήθειαν τού θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου τού Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν τού Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μάς κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην: "'Η τάν ή επί τάς".

Αδελφοί Κύπριοι,
Από τα βάθη των αιώνων μάς ατενίζουν όλοι εκείνοι οι οποίοι ελάμπρυναν την Ελληνικήν Ιστορίαν διά να διατηρήσουν τήν ελευθερίαν των: οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Τριακόσιοι τού Λεωνίδα και οι νεώτεροι τού Αλβανικού έπους. Μάς ατενίζουν οι αγωνισταί τού 1821, οι οποίοι και μάς εδίδαξαν ότι η απελευθέρωσις από τον ζυγόν δυνάστου αποκτάται πάντοτε με το αίμα. Μάς ατενίζει ακόμη σύμπας ο Ελληνισμός, ο οποίος και μάς παρακολουθεί με αγωνίαν, αλλά και με εθνικήν υπερηφάνειαν. 'Ας απαντήσωμεν με έργα, ότι θά γίνωμεν "πολλώ κάρρονες" τούτων.

Είναι καιρός να δείξωμεν εις τον κόσμον, ότι εάν η διεθνής διπλωματία είναι άδικος και εν πολλοίς άνανδρος, η Κυπριακή ψυχή είναι γενναία. Εάν οι δυνάσται μας δεν θέλουν να αποδώσουν την λευτεριά μας, μπορούμε να την διεκδικήσωμεν με τα ίδια μας τα χέρια και με το αίμα μας. Ας δείξωμεν εις τον κόσμον ακόμη μιά φορά ότι και τού σημερινού Έλληνος "ο τράχηλος ζυγόν δέν υπομένει". Ο αγών θα είναι σκληρός. Ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν. Ημείς διαθέτομεν τήν ψυχήν, έχομεν και το δίκαιον με το μέρος μας. Γι' αυτό και θα νικήσωμεν.

Διεθνείς διπλωμάται, ατενίσατε το έργον σας. Είναι αίσχος εν εικοστώ αιώνι, οι λαοί να χύνουν το αίμα των διά να αποκτήσουν την λευτεριά των, το θείον αυτό δώρον, για το οποίον και εμείς επολεμήσαμεν παρά τό πλευρόν των λαών σας, και για το οποίον σείς τουλάχιστον διατείνεσθε ότι επολεμήσατε εναντίον τού ναζισμού και τού φασισμού.

Έλληνες, όπου και αν ευρίσκεσθε, ακούσατε την φωνήν μας: Εμπρός, όλοι μαζί για την λευτεριά της Κύπρου μας.
Ε.Ο.Κ.Α
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ

ΤΕΛΟΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤ.ΚΑΡΑΚΑΛΕΤΣΗ ΤΟΝ 6/2008, ΣΤΟ BLOG ‘ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ’

«Από πλευράς της, η Αριστερά ουδέποτε συγχώρεσε τον Γεώργιο Γρίβα. Ήταν μη αποδεκτό για αυτήν, ένας «φασίστας» να διεξάγει αντιαποικιακό και αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα. Ουδέποτε ξέχασαν οι «προοδευτικοί» ότι αυτός που έθαψε στο Θησείο και στου Μακρυγιάννη τα όνειρά τους να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Αλβανία, λεγόταν Γρίβας. Από αυτό το κόμπλεξ ξεκίνησαν πολλά…
Και φθάσαμε στο σημείο, οι όπου γης αριστεροί να θαυμάζουν τον ήρωα Διγενή, οι Βιετκόγκ και τα ένοπλα κινήματα της Λατινικής Αμερικής να υποκλίνονται στην στρατιωτική του ιδιοφυία, να του στέλνει τηλεγράφημα θαυμασμού ο Φιντέλ Κάστρο στο οποίο τόνιζε ότι παραδειγματίστηκε από τις μεθόδους του και τον αγώνα της ΕΟΚΑ, και ... οι Έλληνες κομμουνιστές να τον σπιλώνουν μέχρι σήμερα με λύσσα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce