Αφιέρωμα : Σωτήριος Σοφιανόπουλος

Ο Σωτήριος Σοφιανόπουλος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και είναι ανιψιός του Ι.Σοφιανόπουλου (ηγετική μορφή της Αριστεράς & για πολλούς ιστορικούς η της ‘χαμένη ευκαιρία’). Το 1956 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αναβρύτων. Σπούδασε Χημικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πολυτεχνείο Darmstadt της Γερμανίας. Διετέλεσε επί τετραετία Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία.

Επί 11 χρόνια διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΩ.ΠΕΙ (ΧΡΩματουργία ΠΕΙραιώς), όπου ειδικεύτηκε στην αναπτυξιακή Έρευνα & Τεχνολογία. Η εταιρία αυτή :


-Πουλούσε χημικά αρίστης ποιότητας (σύμφωνα με τον Σοφιανόπουλο) σε πολύ χαμηλές τιμές & μπορούσε να ανταγωνιστεί στην Ελλάδα τις μεγάλες εταιρείες Bayer, Aldrich, Merck, κ.λ.π

-Το 1972 απέδειξε ότι η σόγια ευδοκιμεί στη χώρα μας αλλά ναυάγησαν οι προσπάθειες του για βιομηχανική εκμετάλλευση….

-Κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής πρωτεϊνούχων αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα. Την τεχνολογία ζήτησε εκτός των άλλων κρατών & η Βουλγαρία με ανταλλαγή τεχνολογίας παραγωγής κιτρικού οξέος. Το κράτος δεν επέτρεψε τη συνεργασία αυτή & διέταξε το κλείσιμο του εργοστασίου….

-Στα εργαστήρια της ΧΡΩΠΕΙ συντέθηκε ως υγρό προωθητικό πυραύλων η υδραζίνη.

- Κατασκεύασε τα πρώτα ελληνικά όπλα μετά το 1974. Είχε αρχίσει και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων αλλά για διαφόρους λόγους η παραγωγή σταμάτησε....


-Στα ναυπηγεία Αυλίδος κατασκεύασε τορπιλακάτους που όμως η προσπάθεια για διαφόρους λόγους δεν συνεχίστηκε.... Προσεκλήθη ωστόσο από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να υποβάλει "οικονομικό υπόμνημα".

-Για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, έφερε εις πέρας υλικό υψηλοτάτης τεχνολογίας & εφαρμοσμένης έρευνας με άκρως απόρρητη σύμβαση, το οποίο χαρακτηρίστηκε 'εθνικό θέμα υψίστης ασφαλείας', αλλά ποτέ δεν προσκλήθηκε στις δοκιμές....

-Το 1977 παρήγαγε το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου & κατέληξε στα δικαστήρια κατηγορούμενος από την κρατική μηχανή, παρόλο που είχε πάρει δύο άδειες γι' αυτό τον σκοπό....- Κατόπιν όλων αυτών παραιτήθηκε από τη διοίκηση της ΧΡΩΠΕΙ & ασχολείται μέχρι και σήμερα με τα ελληνικά προβλήματα. Το 1981 αποφάσισε την ίδρυση του Κόμματος Ελληνισμού.

 
-Από το 1990 αφιερώθηκε στο ζήτημα των πανωτοκίων για τα οποία τελικά ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε το 1997 ότι είναι παράνομα.

-Από εκεί & πέρα, βοήθησε παρά πολλούς καλλιεργητές με τις γνώσεις του πάνω στην εφαρμοσμένη Τεχνολογία τόσο στο βαμβάκι όσο και στην μουριές.

ΠΗΓΕΣ: Agaliarep, Enosis64, Xioui
Sofianopolos #1 - ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ #1 from ENOSIS64 on Vimeo.

1)ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΑΛΛΙΑΚΟΥ & ΙΣΘΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ - 10.000 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2)ΕΛΛΑΣ: Η ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
i)1η ΧΩΡΑ ΣΕ Ni ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, 7η ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

iii)ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Cr ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΙΝΔΟΥ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ)

ii)ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) & ΤΥΡΦΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ)

ii)ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ?

3)ΠΩΣ ΜΕΙΩΣΕ Ο ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΤΟ 73' ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ $ ΑΠΟ 30 ΔΡΧ ΣΕ 28 ? ΠΟΙΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ 74'?Sofianopoulos #2 - ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ #2 from ENOSIS64 on Vimeo.

1)ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
i)ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ (STAINLESS STEEL) - Cr/Ni ΧΑΛΥΒΑΣ (Fe/C)

ii)ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΞΗΣ - ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΦΥΛΛΩΝ, ΚΟΤΣΑΝΙΩΝ & ΝΕΚΡΩΝ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΩΝ

iii)ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ - ΑΞΙΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ

2)ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ - 'ΝΕΑ ΑΛΤΗΣ'
ΤΕΛΕΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΣΤΑΘΕΡΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ


Sofianopoulos #3 - Σοφιανόπουλος #3 from ENOSIS64 on Vimeo.

1)ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ 1974 ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ.

2)ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΠΙΔΑ
ΣΟΓΙΑ

5 σχόλια:

 1. Σήμερα 2015! έρχεται δυστυχώς η "δικαίωση" και φαίνεται πόσο αληθινός και τεκμηριωμένος ήταν, αυτός ο σπουδαίος Έλληνας και Επιστήμονας, Σωτήρης Σοφιανόπουλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η δικαίωση τόσο του Σωτήρη Σοφιανόπουλου όσο και του αδελφού του Ιωάννη, ως υπουργού των οικονομικών για την σύσταση του ΟΗΕ και του ΔΝΤ είναι ιστορικά αρνητικά βεβαιωμένη για την ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. Ο μεν Σωτήρης διώχτηκε από τον 1o ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ διότι του απαγόρευσε την εξαγωγή πετρελαίων μας,ο δε Ιωάννης ανεκλήθη από τον τότε Πρωθυπουργό μας διότι του γνώρισε ότι η συμμετοχή της ΕΛΛΑΔΟΣ στο ΔΝΤ θα ήταν ασύμφορη για την ΕΛΛΑΔΑ. Προέβλεψε δηλαδή την σημερινή καταστροφή μας πτώχευση αποκλειστικά από το ΔΝΤ,διότι ήδη έγινε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στην φωτογραφία επιδεικνύει την δυνατότητα εξαγωγής ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ τέτοιας καθαρότητας, ώστε δεν χρειάζεται καμία επεξεργασία για να χρησιμοποιηθεί σε κινητήρες μαζούτ! ΔΗΛ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΠΩΣ ΑΝΤΛΕΙΤΑΙ! Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει (ή είναι αδύνατο να αναγνωρίσει), ποιοί είναι οι κύριοι δίπλα του. Και οι τρείς νέοι ακόμα τότε δημοσιογράφοι.(Βλέπε Καρατζαφέρης - Τράγκας - Κουρής!!!!!!!!). Ακόμα και σήμερα οι δύο που είναι εν ζωή κρατούν ΒΟΥΛΟΜΕΝΑ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ! Ο τρίτος δεν μίλησε ποτέ δημόσια για το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce