ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙ-ΥΛΗΣ

7-12-10

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη δημιουργία και τη σύλληψη ατόμων αντι-υδρογόνου, χάρη σε καινοτόμο μαγνητική παγίδα, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στην επίλυση του μυστηρίου της σύστασης της αντι-ύλης.
Η αντι-ύλη αποτελεί θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή δωρεάν και απεριόριστης ενέργειας. Η ανακοίνωση της Δευτέρας ανέφερε ότι ο δακτύλιος αποθήκευσης του CERN, γνωστός ως Antiproton Decelerator, συνέλαβε σημαντικό αριθμό ατόμων αντι-υδρογόνου εν πτήσει προς παγίδα σωματιδίων. Τον περασμένο μήνα, παράλληλο αλλά συμπληρωματικό πείραμα με όνομα ALPHA, οδήγησε στη σύλληψη 38 ατόμων αντι-υδρογόνου, τα οποία διατήρησε για λίγο χρόνο, επιτρέποντας την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους.

Η ανακοίνωση του ερευνητικού ινστιτούτου CERN ακολουθεί ανάλογη αποκάλυψη άλλης ομάδας Φυσικών στη Γενεύη, που εργάζονται παράλληλα με τους πρώτους στο ίδιο εργαστήριο: «Χάρη στις εναλλακτικές αυτές μεθόδους παραγωγής και συντόμως μελέτης του αντι-υδρογόνου, η αντι-ύλη δεν θα μπορεί πια να αποκρύπτει τις ιδιότητές της», λέει ο Γιασουνόρι Γιαμαζάκι, μέλος της δεύτερης ομάδας Φυσικών. Η αντι-ύλη (ή ουδέτερη ύλη) εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε σε ίδιες ποσότητες όπως και η συμβατική ύλη, τη στιγμή του Μπιγκ Μπανγκ πριν 13,7 δισ. χρόνια, ενώ την ύπαρξή της απέδειξε ο Αμερικανός Φυσικός Ντέιβιντ Αντερσον το 1932.
Ο διευθυντής το CERN Ρολφ Χόιερ δήλωσε ότι οι νέες ανακαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη με τέτοιο ρυθμό, χάρη στον επιταχυντή σωματιδίων LHC, που η λειτουργία της συσκευής θα παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2012, ένα χρόνο περισσότερο από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο υποδιευθυντής Σέρτζιο Μπερτολούτσι ανέφερε ότι το LHC αποκαλύπτει στους επιστήμονες νέα δεδομένα, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για εντοπισμό, καταγραφή και ανάλυση της «σκοτεινής ύλης», από την οποία αποτελείται το 25% του Σύμπαντος. Φυσικοί και Αστρονόμοι εκτιμούν ότι η «σκοτεινή ύλη», που λέγεται έτσι επειδή αντανακλά το φως καθιστάμενη αόρατη, μπορεί να ευθύνεται για τουλάχιστον μικρό ποσοστό της «χαμένης» αντι-ύλης, σωματίδια της οποίας καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο CERN το 2002. Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι η σκοτεινή ύλη μπορεί να σχετίζεται με τη «σκοτεινή ενέργεια» από την οποία αποτελείται το 70% του Σύμπαντος, αφήνοντας μόλις 5% για τα ορατά μέρη του Σύμπαντος (γαλαξίες, άστρα και πλανήτες) που μπορούν να γίνουν αντικείμενα παρατήρησης από τη Γη.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce