«Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής» και «ως πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει η Αγκυρα είναι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό». Τα λόγια αυτά, που θέτουν το πρόβλημα της Κύπρου στη σωστή του βάση, είπε σε ομιλία του σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος προσέθεσε ότι «αυτό (την εισβολή και την κατοχή) εμείς ποτέ δεν το ξεχνούμε, αλλά το τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε κάθε συνάντησή μας κι εδώ, σ’ όλες τις συναντήσεις που είχαμε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».
Ο Ελληνας υπουργός ζήτησε ενότητα, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να βλέπουμε το κοινό καλό κι όχι το προσωπικό και πολιτικό. Να βλέπουμε σ’ όλες τις κινήσεις μας το καλό της Κύπρου μας, γιατί μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».
Ο κ. Δρούτσας θύμισε ότι γεννήθηκε στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «είναι βαθιά στην καρδιά μου». Προσέθεσε: «Νιώθω απόψε σαν να είμαι στο σπίτι του, γιατί γεννήθηκα στη Λευκωσία και παιδί πέντε χρονών έζησα κι εγώ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το «δεν ξεχνώ» δεν είναι για μένα λόγια», σημείωσε.
Κάνοντας έμμεσα κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «θα συνεχίσουμε από κοινού να δίνουμε τους αγώνες ενωμένοι. Η Ελλάδα είναι και πάλι δίπλα στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό, όχι μόνο με λόγια αλλά και πράξεις». Χαρακτήρισε σωστές τις τελευταίες προτάσεις του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίες, όπως είπε, «δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πάμε. Μακάρι και οι φίλοι μας οι Τουρκοκύπριοι, ο κ. Ερογλου και η Τουρκία, να ακολουθήσουν αυτή την εποικοδομητική στάση. Τους καλούμε για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα να κάνουν τις σωστές κινήσεις που χρειάζονται».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι θέλει να θριαμβεύσουν και στο νησί το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα κι οι βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού. «Δεν είμαστε λαός δεύτερης κατηγορίας, αλλά λαός με χιλιάδων χρόνων παράδοση και συμβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Κι αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών», τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος απαντώντας στην επισήμανση του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, για τις «καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ» και για τις «διευκολύνσεις που προσφέρει η Κύπρος στην Αμερική», είπε: «Αναμένουμε από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει προβεί σε πολύ σημαντικές διακηρύξεις σε ό,τι αφορά τα πράγματα εντός των ΗΠΑ και τα πράγματα στον κόσμο, να κάνει αυτές του τις διακηρύξεις πράξη σε ό,τι αφορά και την υπόθεση της Κύπρου». Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής βαθαίνουν ακόμη περισσότερο επί του εδάφους και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επίλυση του προβλήματος».
27/9/10
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΙΣΤΟΡΙΑ (187)
1912-1913 (ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ) (5)
1914-1918 (Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ) (3)
1919-1922 (Μ.ΑΣΙΑ) (16)
1923-1936 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ) (9)
1936-1941 (ΜΕΤΑΞΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑ) (11)
1941-1945 (ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ) (33)
1946-1949 (ΕΜΦΥΛΙΟΣ) (11)
1950-1955 (ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ-ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ) (24)
1955-1959 (Ε.Ο.Κ.Α) (6)
1955-1963 (Ε.Ρ.Ε) (15)
1963-1966 (ΕΝΩΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ) (13)
1967-1973 (21 ΑΠΡIΛΙΟΥ) (25)
1973-1974 (ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ-ΕΙΣΒΟΛΗ) (16)
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου