ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

12-7-2011

Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Για να είναι πλέον γρήγορες οι διαδικασίες για τις απελάσεις των παράνομων αλλοδαπών, η νομοθεσία της χώρας μας εναρμονίζεται με την Κοινοτική Οδηγία 2008/115/ΕΚ, μετά και την ισχύ του ν. 3907/2011. Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, θεσπίζεται μία εναρμονισμένη, σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, διαδικασία επιστροφής του παρανόμως διαμένοντος υπηκόου τρίτης χώρας, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη παραμονή του.
Πολύ παραπάνω, σημειώνεται πως η "παράνομη παραμονή" είναι πλέον η παρουσία στην ελληνική επικράτεια κάθε υπηκόου τρίτης χώρας που "δεν πληροί ή πληροί πλέον τις προϋποθέσεις εισόδου, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, ή τις λοιπές προϋποθέσεις εισόδου, παραμονής ή διαμονής, της κείμενης νομοθεσίας". Για κάθε παράνομα διαμένοντα υπήκοο τρίτης χώρας οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εκδώσουν "απόφαση επιστροφής". Με την απόφαση αυτή κηρύσσεται ως παράνομη η παραμονή υπηκόου τρίτης χώρας και του επιβάλλεται η υποχρέωση επιστροφής:
- στη χώρα καταγωγής του
- σε χώρα διέλευσης
- σε άλλη τρίτη χώρα, στην οποία αποφασίζει εθελοντικά να επιστρέψει και στην οποία γίνεται δεκτός.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η επιστροφή του παρανόμως διαμένοντος υπηκόου τρίτης χώρας, θα γίνεται σε δύο στάδια:
- είτε με την οικειοθελή συμμόρφωσή του, κατά την οποία τηρείται η υποχρέωση επιστροφής εντός της προθεσμίας που ορίζεται για τον σκοπό αυτό στην οικεία "απόφαση επιστροφής".
- είτε, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης, με την εκτέλεση της «απόφασης επιστροφής» με αναγκαστική απομάκρυνση.

ΠΗΓΗ: Νews247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce