ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

30-6-2011

To 2015 θα είναι έτοιμο το «Πάρκο Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο που θα συμπεριλαμβάνει τα νέα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναμένεται να προσελκύσει περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Χθες, έγινε η επίσημη παρουσίαση των σχεδίων που φέρουν την υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο. Η κατασκευή των έργων που χρηματοδοτούνται με δωρεά 566 εκατομμυρίων ευρώ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα ξεκινήσει μέσα στο 2011. Την κατασκευή θα επιμεληθεί ο ίδιος ο Ρέντζο Πιάνο, που μεταξύ άλλων έχει κατασκευάσει και το περίφημο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.
 Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του έργου, η κατασκευή του θα αποφέρει άμεσα 340 εκατ. ευρώ στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ η συνολική συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Ακόμα θα προσφέρει απασχόληση σε 1.500 - 2.400 άτομα ετησίως και 250 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ το κράτος αναμένεται να έχει περίπου 40 εκατ. ευρώ ως φορολογικά έσοδα κατά τη φάση κατασκευής και 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Πολύ σημαντικό είναι ότι θα μειώσει κατά 11.000 κιλά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα απλώνεται σε μια έκταση 170 στρεμμάτων στο χώρο που αποδέσμευσε στο φαληρικό δέλτα ο πρώην Ιππόδρομος. Το 85% της έκτασης (145 στρέμματα) θα αποτελεί πράσινο και κοινόχρηστους χώρους, ενώ η δόμηση περιορίζεται στο 15% και θα αφορά στα υπερσύγχρονα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, με «πράσινη οροφή» διαστάσεων 100 μ. επί 100 μ. Μια «Αγορά», τόπος συνάντησης των επισκεπτών στον ισόγειο χώρο των κτιρίων συμπληρώνουν την κατασκευή που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Στην έκταση αυτή εντάσσεται και η κατασκευή αθλητικού πάρκου, προσφορά στο Δήμο Καλλιθέας.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το Πάρκο θα οδηγεί σταδιακά σε λόφο ύψους 32 μέτρων, προς την πλευρά της θάλασσας, διατηρώντας ήπια κλίση και προσφέροντας πανοραμική θέα στους επισκέπτες προς τη θάλασσα, την πόλη και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Επιπλέον, ένα υδάτινο κανάλι θα διατρέχει το Πάρκο από την πλευρά του αυτοκινητόδρομου της Συγγρού, ενώ τοίχοι από γυαλί και σίδερο θα ντύνουν την Οπερα, τη Βιβλιοθήκη και το Αναγνωστήριο που υψώνεται πάνω από την Οπερα. Η πράσινη οροφή και τα υπερσύγχρονα ηλιακά πάνελ στην ελληνική πρωτεύουσα θα αναγκάσουν την Ευρώπη «να κοιτάξει πολύ προσεκτικά πώς μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια από τον ήλιο» είπε ο Ρέντσο Πιάνο. Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η φύτευση χιλιάδων δέντρων και φυτών στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου. «Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα μεγάλα έργα στις ΗΠΑ έγιναν στην περίοδο της ύφεσης», υπενθύμισε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρουσιάζοντας μαζί με τον Ρέντσο Πιάνο τα σχέδια, τη μακέτα και το βίντεο του Κέντρου Πολιτισμού - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Tο «Kέντρο Πολιτισμού Σταύρος Nιάρχος» σε αριθμούς
566 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος σχεδιασμού και κατασκευής χωρίς να βάλει το ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ.
170.000 τ.μ. η έκταση του Πάρκου Σταύρος Nιάρχος.
85% η έκταση του χώρου του Kέντρου που καλύπτεται από το Πάρκο.
15% η έκταση του χώρου που καλύπτεται από τα κτίρια της Eθνικής Bιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.
1 δισ. ευρώ το ποσό της οικονομικής δραστηριότητας που εκτιμάται ότι θα αποφέρει η κατασκευή του Kέντρου.
160 εκατ. ευρώ εκτιμάται η οικονομική δραστηριότητα που θα αποφέρει η λειτουργία του Kέντρου ετησίως.
1.500 με 2.400 ο αριθμός των ατόμων που θα απασχολούνται ετησίως για την υποστήριξη της κατασκευής του.
2011 το έτος έναρξης κατασκευής, 2015 το έτος ολοκλήρωσης του Kέντρου.
2 εκατ. η συνολική χωρητικότητα σε βιβλία της νέας Eθνικής Bιβλιοθήκης της Eλλάδος.
1.400 ο αριθμός θέσεων στην κεντρική αίθουσα της νέας Eθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΙΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce