ΤΟΛΜΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

20-4-2011

Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε χτες βράδυ μια ομιλία στη Σχολή Χημικών του ΑΠΘ από όπου έχει αποφοιτήσει. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο πολιτικό κείμενο που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα, ένα παράθυρο ελπίδας για ανθρώπους που είναι στην πολιτική για να πουν την αλήθεια, με τόλμη, κι όχι για να συντηρήσουν την τοπική καρέκλα ή για να βγαίνουν κάθε μέρα στα πρωινάδικα. Η Θεσσαλονίκη έχει Μπουτάρη, έχει και Ψωμιάδη. Αυτό το δίλημμα είναι πια δίλημμα όλων μας. Από τα καλύτερα του κειμένου: "η κομματικοποίηση των Πανεπιστημίων είναι ο Μουμπάρακ που έχει καθήσει στο σβέρκο της σπουδάζουσας νεολαίας".
 Κύρια σημεία
Ένα είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό μέτρο για την πόλη μας, μία είναι η απολύτως αναγκαία συνθήκη για να ορθοποδήσει μακροπρόθεσμα η Θεσσαλονίκη και να αλλάξει οικονομικό μοντέλο η Βόρεια Ελλάδα: Nα γίνει το ΑΠΘ συνολικά το καλύτερο πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παγκόσμιες επιδόσεις σε ερευνητικά αντικείμενα αιχμής. Το ΑΠΘ δεν θα μπορέσει να πετύχει αυτό τον στόχο εάν, όπως και τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, δεν καταργήσει την υφιστάμενη, θεσμοθετημένη σύγκρουση συμφερόντων - δηλαδή αν δεν απαλλαχθεί από την συνδιοίκηση των πανεπιστημιακών αρχών με τις κομματικές νεολαίες.

Η τεχνοκρατική διαχείριση του πανεπιστημίου – αυτό που είθισται να αποκαλείται ο ‘μάνατζερ’ - είναι απόλυτη ανάγκη για ένα μαζικό και σύγχρονο πανεπιστήμιο όπως το ΑΠΘ. Είναι απαραίτητος τόσο ο εκσυγχρονισμός του κανονιστικού περιβάλλοντος των κληροδοτημάτων όσο και η συστηματική άντληση πόρων, από το ΑΠΘ, από την χορηγική κοινότητα του Ελληνισμού, την βάση αποφοίτων του ΑΠΘ και από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης: για την διεύρυνση των διαθέσιμων πόρων, την υποστήριξη της ερευνητικής πρωτογένειας και την εμπέδωση της χρηστής διαχείρισης. Μπορούμε να μετατρέψουμε την αποτυχία σε επιτυχία. Με την αλλαγή της διακυβέρνησης της τριτοβάθμιας παιδείας, πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ και το Μακεδονίας θα πολλαπλασιάσουν άμεσα προνομιακούς δεσμούς με την τεράστια Ελληνική πανεπιστημιακή διασπορά που έχει δημιουργήσει σε βάθος χρόνου η αγκύλωση του Ελληνικού Πανεπιστημίου.

ΠΗΓΗ: Freecity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce