Ο ΟΣΑΜΑ & Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

5-5-2011
Το σώμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ποντίστηκε στην θάλασσα προκειμένου να μην φυλαχθεί από τους οπαδούς του. Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί οι τάφοι των ηγετών έχουν τόσο μεγάλη σημασία?? Για κάποιον που θεωρείτο ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο, ήταν η πιο κοινή «τελευταία» κατοικία. Το λείψανο του Οσάμα Μπιν Λάντεν αντιμετώπισε ποντίστηκε στον ωκεανό από αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να επιμείνουν στο ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανόνες και πρακτικές. Αλλά ο σκοπός της «ταφής» του στην θάλασσα ήταν εμφανής, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μνημείο για να γίνει βωμός για τους υποστηρικτές και ένα εργαλείο στρατολόγησης ισλαμιστών εξτρεμιστών. Το γεγονός αποτελεί κίνητρο με ξεκάθαρα ιστορικά «προηγούμενα». Νικηφόρα καθεστώτα, κυρίως όταν έρχονταν αντιμέτωπα με ιδεολογικά κινήματα (με χαρισματικούς ήγέτες), είχαν συχνά την αγωνία ότι θα αρνηθούν στους ηττημένους εχθρούς τους ένα σημείο συσπείρωσης, ένα σημείο όπου οι οπαδοί θα μπορούν να συγκεντρωθούν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς τους.

 
Το μερικώς αποτεφρωμένο πτώμα του Αδόλφου Χίτλερ εκτάφηκε από τους Ρώσους εισβολείς από το αρχικό σημείο ταφής στο Βερολίνο, προτού μετακινηθεί ορισμένες φορές. Η τελική του μοίρα παραμένει μυστήριο, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι το κρανίο και η γνάθος του μεταφέρθηκαν στην Μόσχα. Το Μπεργκχοφ, το σπίτι του δικτάτορα κατεδαφίστηκε στις αρχές του 1950 από την κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας, η οποία φοβήθηκε ότι θα γίνει εστιακό σημείο για τους Νεοναζί. Αλλοι ναζί ηγέτες εκτελέστηκαν μετά την δίκη της Νυρεμβέργης αλλά οι Σύμμαχοι τους αποτέφρωσαν και πέταξαν την τέφρα τους στον ποταμό Κονβεντσμπαχ, προκειμένου να εμποδίσουν κάθε απόπειρα από τους οπαδούς τους να τους αποτίσουν φόρο τιμής.
Στο αντίθετο πολιτικό φάσμα, το σώμα του επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα φωτογραφήθηκε επιπόλαια από τους «εχθρούς» που τον σκότωσαν στην Βολιβία, πριν την ταφή του σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία. Πιθανώς οι αντίπαλοί του προέβλεψαν την λατρεία που θα ενέπνεε. Η μοίρα του Μπιν Λάντεν αντηχεί την προσέγγιση της βρετανικής αυτοκρατορίας σε έναν μουσουλμάνο αντάρτη, τον Μοχάμεντ Αχμάντ, γνωστό και ως Μαχντί, του οποίου ο τάφος στο Σουδάν καταστράφηκε προκειμένου να μην καταστεί σημείο συσπείρωσης των οπαδών του. Ο Μαχντί απήλαυσε στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον των Βρετανών, συμπεριλαμβανομένης και της σφαγής της φρουράς στο Χαρτούμ, προτού πεθάνει από τύφο. Οι οπαδοί του συγκρούστηκαν με τους Βρετανούς, ο τάφος του καταστράφηκε και το οστά του ερρίφθησαν στο ποτάμι.

Η συνειδητή προσπάθεια να αποφευχθούν τα μνημεία για τους εχθρούς αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των ιδεολογικών καθεστώτων να δημιουργούν ενσυνειδήτως μνημεία. Το βαλσαμωμένο σώμα του Βλαντιμίρ Λένιν, το οποίο εκτίθεται δημοσίως στο μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας, ίσως προτίθετο να αντιπροσωπεύει την εμμονή της μυθολογίας για την ίδρυση της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτό σήμαινε, κατ' επέκταση, ότι η μοίρα του λειψάνου του Ιωσήφ Στάλιν - που αρχικά εκτίθεντο δίπλα στον γεννημένο στην Γεωργία δικτάτορα προκάτοχό του, αλλά αργότερα μεταφέρθηκαν - συμβολίζει την διαδικασία κατά την οποία η φήμη του μειώθηκε.

Για τον καθηγητή Μάικλ Κοξ του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου, η υδάτινη «ταφή» του Μπιν Λάντεν πηγαίνει πέρα από τις λεπτομέρειες της μετα-11ης Σεπτεμβρίου εποχής. «Ο μύθος για πολλές επαναστατικές ιδεολογίες βασίζεται στον σεβασμό των πεσόντων ηρώων, πράγμα το οποίο οι αντίπαλοι θα προσπαθούν να αποτρέψουν τέτοιες συναισθηματικές αντιδράσεις», αναφέρει ο Κοξ. «Δεν είναι αποκλειστικά ισλαμικό θέμα. Υπάρχει ένα σύνορο για τον ρόλο των μαρτύρων σε πάσης φύσεως μάχη, όχι μόνο από την άποψη της εικονογραφίας, αλλά και πώς το μαρτύριο χρησιμοποιείται για να συνεχιστεί η μάχη. Οι μάρτυερς συμβάλλουν στην δημιουργία νέων ακολούθων», συνεχίζει. Πράγματι, τίποτα δεν αποκαλύπτει την δύναμη των μνημείων περισσότερο από τις μάχες πάνω από αυτά, αφότου πεθάνουν οι κάτοικοί του.

Το σώμα του Ιταλού ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι, ήταν κρεμασμένο από γάντζους για κρέατα από τους Παρτιζάνους, τάφηκε σε ένανγνωστο τάφο, το ξέθαψαν πιστοί του φασίστες, επανακτήθηκε από τις Αρχές και τελικά ξανατάφηκε σε κρύπτη. Ομοια, η Κοιλάδα των Πεσόντων κοντά στην Μαδρίτη, στην οποία βρίσκεται ο τάφος του δικτάτορα Φράνκο και η οποία χτίστηκε μερικώς από ρεπουμπλικανούς κρατούμενους, διχάζει πολλούς Ισπανούς από τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι και σήμερα. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ιστορικό Λόρενς Ρις συγγραφέα του βίβλίου «Οι Ναζί», μία προειδοποίηση από την Ιστορία, το μνημείο κάθε πολιτικού ηγέτη σκοπεύει να προάγει ένα είδος αθανασίας.

Οπως εξηγεί, οι δικτάτορες από μόνοι τους τείνουν να αφήνουν μεγάλες παρακαταθήκεςκαι μόνιμους ενθυμητές τους «Ο Χίτλερ δεν πίστευε στην μετά θάνατον ζωή, αλλά πίστευε ότι θα μπορούσε να έχει ζωή μετά το θάνατό του μέσα από αυτά που κατάφερε. Φανταζόταν ότι θα είχε κάτι σαν γιγάντια σαρκοφάγο κι ακόμη και νεκρίς θα μπορούσε να βρίσκεται φυσικά εκεί. Ωστόσο, διαψεύστηκε», αναφέρει ο Ρις. Φυσικά, η έλλειψει ενός σταθερού μνημείο ή έστω ένός λειψάνου, κάνουν λόγο για θεωρίες συνωμοσίας για την μοίρα του σώματος του Μπιν Λάντεν, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του. Ούτε ήταν ο αρχης της Αλ Κάιντα ο μόνος νεκρός αρχηγός, όπου η έλλειψη ενός μνημείου του ενισχύει τέτοιες υποψίες.

Ο αρθρογράφος των Times, Ντέιβιντ Ααρόνοβιτς, ο οποίος αφιερώθηκε στο να απομυθοποιεί τέτοιους απολογισμούς στο βιβλίο του «Ιστορίες Voodoo», πιστεύει ότι το φαινόμενο αντικρούεται από μία βαθιά ριζωμένη ανθρώπινη ροπή. «Οταν άκουσα τα νέα, ήξερα ότι όσο σίγουρο είναι ότι τα αυγά είναι αυγά, άλλο τόσο ότι θα υπήρχαν θεωρίες συνωμοσίας, λέγοντας ότι δεν είναι εκείνος», δήλωσε ο Ααρόνοβιτς. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας σχηματίζονται επειδή κάτι είναι τόσο συγκεκριμένο όσο τα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι η γοητεία μιας διαφορετικής ιστορίας», προσθέτει. Οι ακριβείς συντεταγμένες του σημείου «ταφής» του Μπιν Λάντεν μπορεί να μην γίνουν γνωστές και αυτό δίνει την ιδέα της σημασίας του, τόσο στην δράση του εν ζωή, όσο και στο θάνατο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce