ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΑΖΩΝΕΙ ΤΗΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

7-4-2011

Tου Μάκη Αποστόλου

Ο διαγωνισμός για έρευνα και ανάπτυξη γεωθερμικών εφαρμογών στα Δέλτα του Νέστου και Εβρου, στη Σαμοθράκη και τη Χίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ξένων και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Πέραν των αιολικών πάρκων και της ηλιακής ενέργειας, η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να ξεκινήσει η εκμετάλλευση ακόμη μίας, μάλλον... παραμελημένης ΑΠΕ, της γεωθερμίας, η οποία μέχρι σήμερα παρέμενε στα... αζήτητα, λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 μπορούν να παραχθούν στη χώρα μας 20 MW γεωθερμικής ενέργειας, με στόχο την αύξησή τους σε 120 MW το 2020 και σε 400 MW μέχρι το 2030.

 
350 εκατ.
Ο πρόσφατος διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε -για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας- για τη μίσθωση τεσσάρων προσφερόμενων προς έρευνα και ανάπτυξη περιοχών (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Εβρου, Σαμοθράκη, Κεντρική και Νότια Χίος), όπου σύμφωνα με το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ξένων αλλά και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 18 προσφορές, από 6 εταιρείες ή κοινοπραξίες, ενώ το χρηματικό ύψος των προσφορών και για τα 4 πεδία ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, στον διαγωνισμό συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γεωθερμίας, όπως π.χ. η ιταλική ENEL SA (Αιολική Κορυφάου ΑΕ), η ισραηλοαμερικανική ORMAT Int. (Ormpower13 INC) και η καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Inc., καθώς και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Ενεργειακή Αιγαίου και η κοινοπραξία ΙΤΑ Group - Τέρνα Ενεργειακή.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, «η προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες γεωθερμίας του κόσμου ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον πιο παραμελημένο τομέα της πράσινης ενέργειας, τη γεωθερμία. Εναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου μπορούν να αναπτυχθούν σοβαρές επενδύσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τη χρήση της σε βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ενίσχυση του εισοδήματος της περιφέρειας κ.α. Η περίπτωση της γεωθερμίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, όταν η χώρα μας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

10%
Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα περιορίζεται μόλις στο 10% του δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας, με εγκατεστημένη θερμική ισχύ περί τα 22 MW σε θερμάνσεις χώρων και 35 MW σε ιαματικές χρήσεις. Τα σημαντικότερα γεωθερμικά κοιτάσματα -υψηλής ενθαλπίας- έχουν εντοπιστεί στη Μήλο και στη Νίσυρο, ενώ αξιόλογα γεωθερμικά πεδία συναντάμε στη Βόρεια Ελλάδα όπως στη Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα-Πτολεμαϊδα), στη λεκάνη Θεσσαλονίκης, στη λεκάνη Ανθεμούντα, στη λεκάνη Μυγδονίας (πεδία Λαγκαδά, Νυμφόπετρας, Νέας Απολλωνίας-Βόλβης), στη Χερσόνησο Κασσάνδρας Χαλκιδικής και στη λεκάνη Στρυμόνα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Η αβαθή γεωθερμία εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε Ευρώπη και Αμερική (πλην Ελλάδος, βεβαίως, που σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας περιβάλλοντος υπολείπεται δεκαετιών της υπόλοιπης Ευρώπης και Β. Αμερικής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce