ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

12-3-2011

Ελευθερώθηκαν όλοι οι Ευρωβουλευτές και οι άλλοι συλληφθέντες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εκτός από τον πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοίζο Αυξεντίου, τους οποίους οι κατοχικές αρχές κατηγορούν ότι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη. Παρά την απελευθέρωσή τους, οι Ευρωβουλευτές αρνούνται να αποχωρήσουν από το χώρο κράτησής τους, επιμένοντας να αφεθούν ελεύθερα όλα τα μέλη της ομάδας που είχε μεταβεί στα κατεχόμενα για να διερευνήσει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι η Κύπρια Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, οι Πολωνοί Γιαρουσλάβ Βαλέσα, γιος του ηγέτη της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα και Αρτούρ Ζασάστα, η Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ο πατήρ Σάββας, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς και μία υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συνελήφθησαν σε εκκλησία της Αμμοχώστου
Οι συλλήψεις έγιναν το πρωί του Σαββάτου στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε άγνωστο χώρο κράτησης, ενώ οι γυναίκες κρατούνταν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε σε δημοσιογράφο του ΡΙΚ, ότι η ομάδα μετέβη στα κατεχόμενα για να διαπιστώσει την καταστροφή εκκλησιών στο Ριζοκάρπασο και την περιοχή Μεσαορίας, την πεδιάδα μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου. Ανέφερε, επίσης, ότι οι αστυνομικοί των κατοχικών αρχών τους πήραν τις ταυτότητες χωρίς να τους δώσουν καμιά εξήγηση, ούτε γιατί τους συνέλαβαν ή που είχαν μεταφέρει τους άλλους άνδρες. Η τηλεφωνική συνομιλία της κ. Θεοχάρους, μέσω κινητού τηλεφώνου διακόπηκε απότομα. Για την σύλληψη ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ, τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, άρχισε επαφές με το κατοχικό καθεστώς για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Καταδίκη από την κυπριακή κυβέρνηση
H κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε και κατήγγειλε την παράνομη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να συλλάβει επτά άτομα, τέσσερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ αυτών και την ευρωβουλευτή κα Ελένη Θεοχάρους, τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, ένα ιερέα και ένα ακόμη πρόσωπο. «Αυτή η παράνομη ενέργεια, η οποία δείχνει τι σημαίνει κατοχή, υποσκάπτει και δυναμιτίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για την άμεση απελευθέρωση των παρανόμως συλληφθέντων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce