Ο ΠΟΝΗΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ & ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ...

9-3-11

Ολα άρχισαν με την ανάπτυξη των θέσεων της Τουρκίας υπο τον Νταβούτογλου στην Καθημερινή τησ Κυριακής. Ο τούρκος ΥΠΕΞ σε ερώτηση για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο σημείωσε «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε το θέμα με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο χώρες συμφωνούν στους πολιτικούς και νομικούς όρους αυτής της συνεργασίας». Για το θέμα του Καστελόριζου και της περίληψής του στην συμφωνία (που επηρεάζει δραματικά την κατανομή των περιοχών επιρροής των δύο χωρών), είπε ότι «η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανόμενης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. 'Ασχετα όμως με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό». Η ελληνική πλευρά, διευκρίνισε ότι όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα η Ελλάδα διερευνά με την Τουρκία την πλήρη οριοθέτησή της από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο.
'Εφτασε τελικά την Τρίτη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Δ. Δρούτσα. Εκεί σε κοινή συνέντευξη τoυς, έδωσε ρητά την διαβεβαίωση του ότι η Τουρκία αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο και η Θράκη ως ανυπόστατα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Το Καστελόριζο φυσικά είναι ελληνικό νησί», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι βρίσκεται περισσότερο στη Μεσόγειο παρά στο Αιγαίο. Με αυτή τη δήλωσή του θέλησε προφανώς να διασκεδάσει τα όσα είπε στην «Καθημερινή» για το ότι δεν συζητείται στα θέματα που αφορούν τις διμερείς διαφωνίες στο Αιγαίο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η «η Ελλάδα έχει τις δικές της τοποθετήσεις, αλλά πρέπει να συζητούνται τα θέματα ανοιχτά».

 Σε δηλώσεις του το βραδυ της Τρίτης στο δελτίο του Mega, επανέλαβε ην πάγια θέση της Τουρκίας για συνολική διευθέτηση των ζητημάτων στο Αιγαίο (χωρικών υδάτων & εναέριου χώρου). Οσον αφορά τις δηλώσεις της Κυριακής και σε σχετικη ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας, η οποία αρχικά εμφανίζεται έτοιμη για συζητήσεις αλλά την ίδια στιγμή θέτει ζητήματα όπως ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, είπε πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προχωρούν και ότι έχουν ξεπεραστεί ψυχολογικά εμπόδια. «Στόχος είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, εμπιστοσύνης & κοινών συμφερόντων» είπε, βάζοντας με τον τρόπο αυτό έμμεσα θέμα συνεκμετάλλευσης, επίσης μία πάγια τουρκική θέση. Σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να γίνονται πτήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζοντας ότι το σύνολο του χώρου δεν ανήκει στην Ελλάδα. Είναι υπερβολικό να λέμε ότι ο αριθμός των παραβιάσεων αυξάνεται.Θέλουμε ελεύθερη πρόσβαση στον διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, κατέληξε. Από χθες βρισκεται στην Αλεξανδρούπολη για διήμερη περιοδεία με σταθμούς Κομοτηνή-Ξάνθη-Καβάλα, καταλήγοντας την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, για «προσκύνημα» στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 6/3 & 8/3
           ΒΗΜΑ 9/3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce