Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

12-10

Σαν σήμερα 12/10/1944 τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής εγκατέλειψαν την Πρωτεύουσα. Η Απελευθέρωση των Αθηνών είναι μια ιστορική επέτειος και καλώς εορτάζεται σήμερον όπως εορτάζεται αλλά το πρέπον είναι να αναφέρονται όλα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και όχι επιλεκτικώς ορισμένα. Ιδού σε περίληψη τα γεγονότα της εποχής από επίσημα αρχεία:


«Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, οι περιοχές της Ελλάδας που εκκενώνονταν από τους Γερμανούς το 1944, καταλαμβάνονταν αμέσως από τον ΕΛΑΣ. Κατ’ εφαρμογή του προγράμματος του ΚΚΕ γιά εξόντωση ατόμων που δεν είχαν συνταχθεί με αυτό και συγχρόνως γιά τον εκμηδενισμό του ηθικού των υπολοίπων επιζώντων, επακολουθούσαν εκτεταμένες σφαγές αντιφρονούντων, κλοπές περιουσιακών στοιχείων και καταστροφές σπιτιών και εγκαταστάσεων. Τα περιστατικά είναι αναρίθμητα και πολλά από αυτά έχει περιγράψει η ΔΙΣ. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι κατά τους επιεικέστερους υπολογισμούς της ΔΙΣ, μόνο σε ένα από τα πολλά τραγικά συμβάντα, στην Πηγάδα της κωμοπόλεως Μελιγαλά στη Πελοπόννησο, στα μέσα Σεπτεμβρίου 1944, σφαγιάστηκαν ή εκτελέστηκαν από τον ΕΛΑΣ άνω των 3.500 αντιφρονούντων, μη συμπεριλαμβανομένων όσων μεταφέρθηκαν και φονεύθηκαν σε παρακείμενα χωριά.

Η Αθήνα εκκενώθηκε από τους Γερμανούς στις 12-10-1944. Η Ελληνική Κυβέρνηση Συνεργασίας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, που είχε ήδη σχηματιστεί προηγουμένως στη Μέση Ανατολή με συμμετοχή όλων των κομμάτων, περιλαμβανομένου και του ΚΚΕ, έφθασε στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας και ύψωσε την Ελληνική Σημαία στην Ακρόπολη την 18-10-1944. Στα πλαίσια της αποσκοπούμενης καταλήψεως της εξουσίας από το ΚΚΕ κατά την απελευθέρωση της Ελλάδας, διατάχτηκε ο ΕΛΑΣ την 28-11-1944 να συντρίψει με τα όπλα στις μη ελεγχόμενες από το ΚΚΕ ανταρτικές ομάδες ΕΔΕΣ και ΕΟΕΑ του Ναπολέοντα Ζέρβα στην Ήπειρο και τις μικρότερες ομάδες του Αντώνη Φωστερίδη στην Ανατολική Μακεδονία. Η επίθεση εκδηλώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο και πέτυχε σύντομα το σκοπό της. Οι δυνάμεις του Ζέρβα κατέφυγαν στην Κέρκυρα. Το στέλεχος του ΚΚΕ Βασίλης Μπαρτζιώκας, στο βιβλίο του «Η πολιτική στελεχών του ΚΚΕ», σημειώνει ότι η Επιτροπή πόλης της «Κομμουνιστικής Οργάνωσης Αθήνας» αποφάσισε αρχές Σεπτεμβρίου 1944 την ένοπλη εξέγερση στην Αθήνα γιά τη κατάληψη της εξουσίας, στη διάρκεια της οποίας ο ίδιος διέταξε την ανατίναξη της Ακροπόλεως! Επίσης το σημαίνων στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννης Ιωαννίδης, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς τον προσχεδιασμό του κινήματος του Δεκεμβρίου 1944, γιά την κατάληψη της εξουσίας, όπως φαίνεται στο βιβλίο «Αναμνήσεις 1940-45», που κυκλοφόρησε το 1979, κατά το οποίο μεταξύ άλλων δηλώνει: «Τότε λέγαμε: Εδώ στην Αθήνα θα κριθεί όλη η υπόθεση. Πρέπει να καταλάβουμε την Αθήνα.» 


Έτσι στις 3-12-1944 ξέσπασε την Αθήνα ένοπλο κίνημα, στηριζόμενο από δύναμη 20.000 περίπου ανταρτών του ΕΛΑΣ, που μετά από μάχες 33 ημερών εναντίον ασθενών Αγγλικών και Ελληνικών μονάδων συνολικής δυνάμεως 7.000 περίπου ανδρών, οι οποίες υπερασπίζονταν την πόλη, απέτυχε των σκοπών του. Επακολούθησε την 12-2-1945 η λεγόμενη ''Συμφωνία της Βάρκιζας'', η οποία χάρισε αμνηστία στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΚΚΕ, επέτρεψε την ελεύθερη δράση του ΚΚΕ ως πολιτικού κόμματος και την έκδοση κομουνιστικών εφημερίδων και άλλων εντύπων. Παρά το ότι η Συμφωνία προέβλεπε την παράδοση όλου του οπλισμού του ΕΛΑΣ, αποκρύφθηκαν τα σε καλή κατάσταση όπλα και πυρομαχικά, γιά να χρησιμοποιηθούν στον επόμενο γύρο. Ενδεικτικά σημειώνεται, ότι σύμφωνα με ομολογία του Γιάννη Ιωαννίδη, από τα 70.000 τυφέκια του ΕΛΑΣ, παραδόθηκαν μόνο περί το 45.000


ΠΗΓΗ: Syndesmos 71

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ
Βeyonce